webmaestro
Thor Larsen, indehaver
Webmaster, Web-optimering & Sikkerhed

Shared hosting VS VPS - hvad er forskellen?

Det er vigtigt at kende forskellen, når man vælger hvordan sin webside skal hostes nu og fremadrettet. En VPS har høj fleksibilitet og privathed, imens en shared host er en delt server med lav fleksibilitet, hvor både IP adresse og server resourcer deles mellem mange hundrede websider eller apps.

Hvad er en webserver?

Det er værd at definere, hvad en webserver er inden vi ser på forskellene mellem de to typer. Kort sagt, er en webserver et sted hvor din webside eller ap rent fysisk befinder sig. Det er huset, hvor den mest grundlæggende kildekode for din hjemmeside bor.

Shared hosting er - som navnet antyder - "delt hosting". One.com og unoeuro.com er velkendte eksempler. Der er tale om simple webservere med stærkt begrænsede administrative rettigheder og server resourcer. Der deles server resourcer og IP adresse med en lang række andre websider, der bliver en slags cyber naboer til din webside. Af denne grund er shared hosting billig, men også upålidelige og - i perioder af høj trafik - meget langsomme. Det er værd at bemærke, at server administrationen tilgengæld er meget brugervenlig med et visuelt interface.

Ligesom med alt indenfor it, stiger kompleksitet propertionelt med fleksibilitet.

VPS, eller virtual private server, er på mange måneder det modsatte af shared hosting. Her får du tildelt din egen virtuelle server, hvor der er fuld kontrol over serverens resourcer og der kan nydes maksimum fleksibilitet i hvordan den bruges på din egen IP adresse. Eksempler herpå er Digital Ocean og Amazon. Med højere fleksibilitet kommer også højere kompleksitet i administrationen af serveren. Vi elsker at administrere den slags servere og gør det gerne for dig.

SEO & shared hosting

Selvom Google ikke vil være ved det, er der bred enighed i SEO branchen om, at hvis du deler IP adresse med spammende websider, bot-netværk, phising sites eller andre uheldige typer, så vil din webside blive dømt som en af dem i nogen grad. Derfor kan det have negativ indflydelse på din generelle SEO, at dele adresse med en massiv mængde af andre websider.

På samme vis går det også ud over din webside, hvis en af dine naboer får jeres fælles IP adresse banlyst af den ene eller anden årsag. Det gør sig særligt gældende, når mail serveren hostes på en fælles IP og én nabo ikke kan lade være at spamme, så ender hele nabolaget i spam foldere.

Det hedder sig at 60% af internettet er på shared hosting, hvor kun 1% procent af dem er på forsiden af søgemaskinerne. Det er min mening, at det er det værd at få hostet sin hjemmeside på en ren VPS, når målet er at være blandt de 1%

 

 

 

closearrow-circle-o-downellipsis-v linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram