webmaestro

En CDN, eller "Content delivery network" er til dig der har særligt mange media filer, eller måske har en international målgruppe, som alle skal kunne tilgå dit site hurtigt fra alle steder i verden.

Sådan kort sagt, så er en CDN en server-metode til at distribuere dine tunge filer på forskellige webserverer verden over via et distribueret netværk. På den måde, vil dit site være ligeså hurtigt for besøgne der sidder i kina, som det vil være for din kollega i Danmark.

Conent dilivery network er ikke kun for udenlandske besøgne

Det kan også være, at du har et site, der er tung i media filer. Måske self-hoster du en del video-indhold, der altså kræver mere båndbredde end en normal webhost kan håndtere. Her er en CDN ligeså relevant, fordi den så kan være med til at aflaste den primære webserver ved at "out-source" leveringen af det tunge indhold. Resultat bliver en langt hurtigere og mere stabil webside.

Har du brug for en CDN?

Det er et spørgsmål som kun kan besvares via tredjepart webperformance monitorering, som også er en fast feature under Webmaster Service.

Du tænker nok, at du lige kan verificere, at dit site er hurtigt nok ved at trykke F5 for at refreshe browseren, der har din webside åben. Sådan fungerer det ikke.

Dit site skal nemlig være robust i sin hastighed/performance 24/7 (eller i det mindste i dagstimerne) og du kan ikke hamre F5 hele døgnet for at danne dig et overblik. Det vil også være sådan, at dit site halter på bestemte tidspunkter, hvor der er flest besøgne.

Du kan dårligt nok styre, hvornår der pludselig kommer ekstra meget trafik fra SoMe, annoncekampagner eller links fra mentions andre steder på nettet. Hvis ikke dit site kan performe under den slags forhold, gør du et dårligt førstehåndsindtryk og taber potentielt den besøgne, der browser videre fordi dit site er langsomt.

Hvis du bruger shared hosting (såsom one.com), er du prisgivet, da du således deler ressourcer mere flere tusind andre websider. Løsningen er en CDN, der er din forsikring for, at din webside er hurtig selv under de strengeste forhold.

Pris

Omkostningen for selve servicen, altså CDN serveren/løsningen, afgøres afhængig af dit behov. Der kan være enorm stor forskel ressource forbrug fra webside til webside. Prisen ligger generelt mellem kr. 50-150 måneden. Rådgivning og support i forhold til opsætning og konfiguration afregnes via klippekortløsningen

closearrow-circle-o-downellipsis-v linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram